-->
       Sitemizde 54 gönderi 3 yorum bulunmaktadir.  

Kazım Karabekir'in Ankara İstasyonu'ndaki Anısı



Kâzım Karabekir bilmeyeniz varmı ? Bir asker aynı zamanda bir yazar.Kürt ve Ermeni sorunlarını 1920 yılından tahmin eden ileri görüşlü bir insandır.Evet yazımda Kâzım Karabekir'in 10 Temmuz Salı günü Ankara İstasyonu'ndaki bir anısından bahsedeceğim.

 Kâzım Karabekir 10 Temmuz salı günü Ankara İstasyonu'ndaki özel kalem Parti tüzüğünü müzakere ettikten sonra Gazi Mustafa Kemal ile sohbet ediyordu.

Gazi "Dini ve namusu olanlar aç kalmaya mahkumdurlar" dedi.[1]Gazi daha düne kadar hilafeti yüceltirken,din ve namus yönüne iyi sözler söylerken hatta Balıkesirde hutbe okuyan(Cuma günü öğrendiğimiz bilgi yanlıştır.Çarşamba günü hutbeyi okumuştur.) nasıl böyle değişmişti.

Gazi devam etti.

"Dini ve namusu olanlar kazanamazlar,fakir kalmaya mahkumdurlar! Böyle kimselerle ülkeyi zenginleştirmek mümkün değildir.Bunun için önce insanların din ve namus anlayışını değiştirmeliyiz.Partiyi bunu kabul edenlerle kuvetlendirilmeli bunları çabuk zengin etmeliyiz! Kalkınma bu şekilde kolay ve çabuk olur."

Kazık Karabekir Gazi'ye şu cevabı verdi.

"Nereden,ne maksatla geldiği bilinmeyen ve kendi milli kudretimiz ile işlenmeyen fikir,mili bünyemizi sarsar,Tanzinmat'ın bu suretle kurbanı olmadık mı ? Bizi kuvvetle çözemeyenler yaldızlı formüllerle cevherlerimizi eritebilirler.Savaşta kazandığımızı barıştaki yanlış ve vakitsiz adımlarımızla daha doğrusu Avrupalılara aldanmakla elimizden kaçırdığımız onlar pek iyi bilirler.Bunun için bilim ve uzmanlığa saygı göstermek,bilgili ve karakterli adamlarımızla işlenmemiş fikirleri program diye kabul etmemek,yeniden aldanmamak için tutulacak biricik yoldur.

Kendi milli kurumlarımızda ilenmemiş veya kontrol edilmemiş bayağı fikirlerin uygulanması diğer bir bakımdan da tehlikelidir.Emirle yaptırılacak,yani şiddet uygulanacak demektir.Bu tarz,belki itaat edilmesi sağlar,fakat sevgiyi asla! Bu hususta kendi tecrübelerimize dayanarak da diyebilirim ki itaat görüşündedir ve geçicidir."

Tartışma giderek hararetleniyordu.Kazım Karabekir devam etti.

"Dinsiz ve ahlaksız bir millete bu dünyada hayat hakkı olmadığını tarih gösteriyor.Paşam,bu yeni inanç bizi bolşevikliğe götürür..."

Devamını diğer yazılarımda paylaşacağım

0 yorum:

Yorum Gönder