-->
       Sitemizde 54 gönderi 3 yorum bulunmaktadir.  

Ilk Denizaltılarımız


Bu yazımda II.Abdulhamid’in döneminde 1887 şubat ayında suya indirilen ilk denizaltımızdan bahsedeceğim.
İlk denizaltı 1878 yılında İngiliz Mühendis George Willam Garret tarafından yapılmıştır.Bir yıl sonra yapılan denizalti fazla dayanamamış ve kaza sonucu batmıştır.


1885’te Garrett ve Nordenfelt el ele vererek Stockholm’de ilk ortak gemilerini inşa edecekler ve geminin adı Nordenfelt 1 olacak ve tarih sayfalarına ilk denizaltı gemisi olarak geçecektir.

Bu yapılan denizaltı Yunan hükümeti tarafından satın alınmıştır.Bu durumu dikkatle izleyen Osmanlı Devleti denizalti yapma çalışmaları hızla başlamıştır.Nihayet ilk Türk denizaltısı Taşkızak tersanesinde tamamlandığında tarih 6 Eylül 1886 yılını gösteriyordu. 1887 Şubat ayında suya indirilen ilk denizaltımıza Abdulhamid ismi verilmişti.Denizaltinin ilk testi Haliç’te yapıldı.Yapılan denizalti testler sonucunda yeterli bulunmadı.
Bu başarısızlıktan sonra ikinci denizaltı yapımları başladı ve bu denizaltına “Abdulmecid” adı verildi.Abdulmecid denizaltısı dengesiz bir düzeneğe sahip olmasına rağmen,dünyanın ilk torpido atan denizaltısı olarak tarihe geçti.Bu denizaltı bir gemi tarafından batırılmıştır.
Bu iki denizaltı istenilen  performansı göstermemesi sebebiyle bu denizaltılara denizaltı görevleri verilmemiştir, hizmet dışına çıktıkları 1910 yılına kadar Haliç Tersanesi’nde atıl durumda bırakılmışlardır.
Aslında bu iki deniz altinin yapılış amacı denizaltı kullanmaya başlayan Yunan hükümetini ve destekçileri olan Rusya,İngiltere korkutmaktı.

0 yorum:

Yorum Gönder