-->
       Sitemizde 54 gönderi 3 yorum bulunmaktadir.  

Pierre Loti ve idris-i Bitlisi


Bugünlerde herkezin duyduğu bir tartışmadır,İstanbul’un önemli bir tepesi olan ve ismi Pierre Loti’dir.Peki Pierre Loti kimdir nedir ne yapmıştırda ismini tepeye vermiştir.Aslında Pierre Loti o kadar ünlü Fransız bir yazar değildir.Fransa’nın ikinci,üçüncü türden bir yazarıdır.

İstanbul’a ilk kez 1876 yılında gemisiyle,subay olarak geldi.Osmanlı yaşam biçiminden etkilendi ve pek çok eserinde bu etkiyi gösterdi.İstanbul’a hayran olan Pierre Loti, kendisini her zaman Türk dostu olarak tanımladı.

Ancak tüm bunlara rağmen Loti, Türk aydınlarını ikiye böldü. Kimi aydınlar onun gerçekten bir Türk dostu olduğuna inanırken, kimileri de onun aslında Osmanlı’nın zayıf ve geri kalmış hâlini acıyarak sevdiğini savunuyorlardı.Yani tam Türk dostu olduğu bile tartışmalıdır.
Şimdide biraz Bitlis millet veklinin söylediği İdris-i Bitlisi anlatalım.İdris-i Bitlisi  Safevilerin kontrolündeki Doğu Anadolu toprakların Osmanlı Devletine katılmasında önemli rolu oldu. 16. yuzyılda bölgede ana güç olan Safeviler ve Osmanlıların arasındaki ihtilâflar sonucu 1514 yılında I. Selim ordusu ile Safevi topraklarına girdi ve Kürtleri Osmanlı safında yer almaya teşvik etmek için İdris-i Bitlisîyi bölgeye yolladı. Kürtlerin önce Akkoyunlular, sonra ise Safeviler ile olumsuz ilişkileri olmuş ve bu sebepten İdris-i Bitlisi bölgedeki Kürt topluluklarının çoğunluğunun desteğini almayı başardı.Özetlersek Osmanlı’nın önemli isimlerinden biriydi.
Sonuç olarak önemli insan cadde,sokak,tepeye isim vermekle yüceltilmez önemli olan o insanların yaptığı çalışmaları şimdide yaşatmaktır.Örneğin Heşt Behişt adlı eseri hala türkçeye çevrilmemiştir.İstersen İstanbul’un ismi İdris-i Bitlisi yap bu önemli ismin eserleri çevirmeden onu yüceltemezsin.

0 yorum:

Yorum Gönder